Groen doet Goed!

Spelen in de natuur is leuk en gezond. Het is voor kinderen heel goed om vaker in het groen te zijn: ze bewegen meer, voelen zich prettiger en leren door te ontdekken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak in het groen zijn, minder vaak ziek zijn en betere leerprestaties hebben.

Een natuurbeleving op jonge leeftijd heeft de rest van hun leven invloed op hun band met de natuur. Als we kinderen willen raken met natuur, dan moeten we ze raken waar zij zijn. ‘Plukjes’ groen in de stad, groot en klein, kunnen bijdragen aan nieuwsgierigheid naar de natuur.

Groen doet goed! is een initiatief van de provincie Zuid Holland en IVN. Het doel is om kinderen van 4-12 jaar samen met hun ouders/opvoeders vaker in het groen te laten verblijven. Alphen Beweegt biedt met een brede steun van lokale partners het programma Alpha Rangers  om lekker buiten te spelen, te ontdekken en te ravotten.

Buitenspel

Buitenspel is een binnen- en buitenschools programma met verschillende activiteiten om kinderen te stimuleren meer gebruik te maken van het groen in en om de stad. Kinderen leren over de natuur en het milieu door lessen die binnen school gegeven worden door partners, leerkrachten en vrijwilligers. Buiten schooltijd ontwikkelen we activiteiten om de kinderen te stimuleren om ook in hun vrije tijd meer in het groen te doen. Hiervoor werken we samen met verschillende partners en programma’s in de stad. We koppelen, verdiepen en vernieuwen bestaande activiteiten en projecten. Ook voegen we totaal nieuwe initiatieven toe. We maken het aanbod zichtbaar voor kinderen en hun opvoeders via website, nieuwsbrieven, pers en social media.

Natuurspoor

Natuurspoor is een doorlopende leerlijn voor leerlingen van het basisonderwijs. Deze leerlijn ontwikkelen we met partners en scholen. Bent u geïnteresseerd om deze leerlijn in de school in te voeren dan kunt u voor meer informatie naar Natuurspoor.

Buitenspelen

Met Buitenspelen maken kinderen spelenderwijs kennis met sport en bewegen in de natuur. Het project Spring in the air is een serie activiteiten vanuit het Natuursprongprogramma. Tijdens de schoolvakanties combineren we Freerunnen, natuursprong en beweegkriebels om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling m.b.t. motoriek en samenwerking.

Bij het organiseren van de activiteiten zoeken we samenhang met bestaande programma’s zoals de Ontdekkers, Happy Fit en de Kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk.

© 2019
degroep.nl