De Rijswijkse kinderboerderij het Akkertje, de natuurtuin in het Wilhelmina Park, (school)tuinen, Groen doet Goed en Haaglanden Beweegt bieden ondersteuning aan basisscholen bij het uitvoeren van natuuronderwijs (NME) en ontwikkelt trainingen betreft deskundigheidsbevordering voor leerkrachten, pedagogische medewerkers en vrijwilligers. 

Hieronder meer informatie over wat Helden van de Natuur onder andere aanbiedt op het gebied van natuureducatie. 

Natuurspoor

Natuurles op school! Hoe leuk is dat.

Samen met verschillende groenaanbieders en scholen wordt er een doorlopende leerlijn Natuurspoor ontwikkeld.

Elk jaar kunnen scholen zich opgeven voor deze leerlijn. Kinderen maken excursies naar Het Akkertje, de landgoederen, de natuurtuin of leren over de natuur rondom de school. Elk onderdeel bestaat uit drie lessen: een voorbereidende les in de klas, een excursie of les rondom de school en een afsluitende les. En dit allemaal kosteloos!

Contactpersoon: Noortje de Tombe | n.detombe@haaglandenbeweegt.nl

Leskisten

Helden van de Natuur biedt kosteloos 3 leskisten aan in Rijswijk. Deze zijn onderverdeeld in de onder-, midden- en bovenbouw. 

Onderbouw: Bomen en landgoederen
Middenbouw: Roofvogels in de stad
Bovenbouw: Waterleven

Wil je gebruik maken van één van deze kisten in jouw klas of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op. 

Contactpersoon: Noortje de Tombe | n.detombe@haaglandenbeweegt.nl

Buitenles Training / Schoolpleintraining

Hoe kan je het (groene) schoolplein integreren in het curriculum van de school? Hoe kan je natuurlessen buiten geven in plaats van in de klas? Hoe maak je optimaal gebruik van je (groene) schoolplein tijdens je lessen?

Speciaal voor leerkrachten uit het basisonderwijs zijn er workshops op maat over deskundigheidsbevordering natuureducatie, o.a. de schoolpleintraining (kosteloos).

Contactpersoon: Noortje de Tombe | n.detombe@haaglandenbeweegt.nl

De schoolpleintraining van Helden van de Natuur kan een verdiepende training zijn op bijvoorbeeld de Buitenles Training van het IVN (Instituut voor Natuureducatie). IVN organiseert begin 2020 de Buitenles Training (gratis, gefinancierd vanuit IVN).
Klik hier voor meer informatie over deze training en hier om je aan te melden.

Deze training sluit tevens aan op de Nationale Buitenlesdag (7 april 2020).

Nationale Buitenlesdag 2020

Op 7 april vindt de Nationale Buitenlesdag plaats. Heeft jouw school zich hier al voor aangemeld?! Klik hier voor meer informatie en om aan te melden. 

Heel veel leraren gaan op 7 april naar buiten tijdens de les. De frisse lucht, beweging en speelse manier van leren zorgen ervoor dat kinderen beter presteren! Beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace, alle vakken zijn geschikt voor een buitenles. Je mag al met je school meedoen als je aan minstens één klas één uur buitenles geeft. Vorig jaar deden 2700 scholen mee!

Om je hier als docent op voor te bereiden kun je je aanmelden voor de Buitenles Training van het IVN (Instituut voor Natuureducatie) of de schoolpleintraining (zie hierboven voor meer informatie). 

Natuureducatie in de blokhut en de natuurtuin, Wilhelminapark Rijswijk  aanbod schooljaar 2019-2020

Hierbij het schoolprogramma van natuureducatie in de blokhut en de natuurtuin. Dit is het programma voor schooljaar 2019-2020. Deze lessen zijn voor groep 3 t/m 8 en de lesduur is 1,5 tot 2 uur. In principe zijn de lessen op woensdagochtend vanaf 09:00 uur. Andere dagen en tijden zijn mogelijk in overleg. De mogelijkheden zijn:

Activiteiten

Periode

Omschrijving

Bijenverhaal

Hele jaar

Imkers vertellen over de bijen en hoe belangrijk zij zijn voor de voedselkringloop. Weet je dat de meeste lekkere vruchten, fruit en bessen voor mensen, vogels en andere dieren bestoven zijn door insecten, onder andere de honingbijen?

En proef verschillende soorten pure honing! 

Zaadbommen maken

maart/april

De leerlingen maken zaadbommen en krijgen informatie over zaden.

Speurtocht door de tuin

april t/m september

In de natuurtuin kunnen de leerlingen een spannende speurtocht lopen om de tuin de leren kennen en vooral (bloeiende) planten te ontdekken.

Vlinders

april t/m september

In de lente en zomer zijn er volop vlinders te zien. Maar waar zijn vlinders eigenlijk in de winter? En hoe vinden nachtvlinders bloemen in het donker? Eten koolwitjes graag bloemkool? Deze vragen en nog veel meer, beantwoord je door middel van een boeiende speurtocht door de natuurtuin.

Bodemdiertjes vangen

april t/m oktober

Special: 26 september- 6 oktober

Wat leeft er allemaal op en onder de grond en op de planten? De leerlingen mogen diertjes vangen en deze bekijken onder een vergrootglas.

Bodemdiertjesdagen: Neem contact op met het team, kom juist in deze week boomdiertjes zoeken!

Herfstactiviteit

oktober/november

Bij deze activiteit besteden we o.a met een speurtocht aandacht aan paddenstoelen, de vallende bladeren en aan vruchten.

Winteractiviteit

januari/februari

Kijken naar de vorm van bomen en de buitenkant. Wat kan je leren van kale takken. En wat valt er verder nog te beleven met kale bomen.

ALS SCHOOL GEÏNTERESSEERD?

Combinaties van bovenstaande of afwijken van het programma is mogelijk in overleg met de docenten:

Natuurgids van het IVN:
Elly Herbschleb eherbie@ziggo.nl of 06 12896468
Imker van de natuurtuin:
Hung Nguyen dharmanectar2000@gmail.com

Natuurbelevingslessen

Het Akkertje
Op het Akkertje kunnen kinderen met de klas lessen volgen over het verzorgen van kleine (boerderij)dieren.

Contactpersoon: Hans Erik Kuiper | h.kuiper@middin.nl

De Natuurtuin
De Natuurtuin is een educatieve heemtuin in het Wilhelminapark. Kinderen leren over het leven van de bijen, over verschillende planten en bomen en kleine dieren.

Contactpersoon: Elly Herbschleb | eherbie@ziggo.nl

De schooltuinen
Twee keer per week komen kinderen na schooltijd bij elkaar om de tuintjes bij te houden. Ze planten en zaaien, wieden onkruid,  geven water, en oogsten de planten in de tuintjes.

Contactpersoon: schooltuinenrijswijk@caiway.net

 

Afvalrace 2019-2020

In juni 2019 zijn drie basisscholen uit Rijswijk de strijd aangaan tegen zwerfafval, met als doel: de kinderen bewust laten worden van zwerfafval en het opruimen hiervan. Tijdens de afvalrace was de kennis over zwerfafval in theorie en praktijk worden getest. Op de scholen was er een kick-off. Tijdens de kick-off werden er verschillende spellen gespeeld. Na de kick-off kregen de kinderen 4 weken de tijd om zoveel mogelijk afval in een vooraf bepaald geadopteerd gebied op te ruimen. Door de organisatie werd bijgehouden hoe schoon het gebied van de school was. Aan het einde werd er een prijs uitgereikt aan de klas die het meeste afval had opgeruimd. 

Geïnteresseerd?
Als school hier in schooljaar 2019-2020 aan meedoen? Geef je dan snel op door een mail te sturen naar Noortje de Tombe via: n.detombe@haaglandenbeweegt.nl

 

Schoolreis naar Speelnatuur Tiengemeten

Kom met je klas naar Speelnatuur Tiengemeten: hier kun je hutten en vlotten bouwen, klauteren en klimmen. En heerlijk vies worden!

Op Tiengemeten bevindt zich de grootste Speelnatuur van OERRR: ruim 4,5 hectare beekjes, blubber, bomen, bloemen en beestjes waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

Beleef je leukste schoolreisje met Natuurmonumenten. Wij vinden het belangrijk dat juist in het digitale tijdperk zoveel mogelijk kinderen kennis kunnen maken met de natuur. Voor kinderen is de natuur een spannende wereld om te ontdekken. Tijdens het schoolreisje heb je (bij groepen vanaf 50 kinderen) Speelnatuur helemaal voor jezelf. 

Voor meer informatie over schoolreisje op Tiengemeten of om de brochure aan te vragen: klik hier

© 2019
degroep.nl