De Rijswijkse kinderboerderij, de natuurtuin, (school)tuinen, Groen doet Goed en Haaglanden Beweegt bieden ondersteuning aan (basis)scholen bij het uitvoeren van natuuronderwijs. Maar ook voor andere groepen is er bij de groenaanbieders genoeg te leren en beleven! 

Natuurspoor

Natuurles op school! Hoe leuk is dat.

Samen met verschillende groenaanbieders en scholen wordt er een doorlopende leerlijn Natuurspoor ontwikkeld.

Elk jaar kunnen scholen zich opgeven voor deze leerlijn. Kinderen maken excursies naar Het Akkertje, de landgoederen, de natuurtuin of leren over de natuur rondom de school. Elk onderdeel bestaat uit drie lessen: een voorbereidende les in de klas, een excursie of les rondom de school en een afsluitende les.

Contactpersoon: Bibi Rebel | b.rebel@haaglandenbeweegt.nl

Natuureducatie in de blokhut en de natuurtuin, Wilhelminapark Rijswijk  aanbod schooljaar 2019-2020

Hierbij het schoolprogramma van natuureducatie in de blokhut en de natuurtuin. Dit is het programma voor schooljaar 2019-2020. deze lessen zijn voor groep 3 t/m 8 en de lesduur is van 1,5 tot 2 uur. In principe zijn de lessen op woensdagochtend vanaf 09:00 uur. Andere dagen en tijden zijn mogelijk in overleg. De mogelijkheden zijn:

BIJEN VERHAAL - HELE JAAR

Imkers vertellen over de bijen en hoe belangrijk zij zijn voor de voedselkringloop. Weet je dat de meeste lekkere vruchten, fruit en bessen voor mensen, vogels en andere dieren bestoven zijn door insecten, onder andere de honingbijen? En wij gaan verschillende soorten pure honing proeven.

ZAADBOMMEN MAKEN - MAART/APRIL

De leerlingen maken zaadbommen en krijgen informatie over zaden.

SPEURTOCHT DOOR DE TUIN - APRIL T/M SEPTEMBER

In de natuurtuin kunnen de leerlingen een spannende speurtocht lopen om de tuin de leren kennen en vooral (bloeiende) planten te ontdekken

VLINDERS - APRIL T/M SEPTEMBER

In de lente en zomer zijn er volop vlinders te zien. Maar waar zijn vlinders eigenlijk in de winter? En hoe vinden nachtvlinders bloemen in het donker? Eten koolwitjes graag bloemkool? Deze vragen en nog veel meer, gaan we beantwoorden door middel van een boeiende speurtocht door de Natuurtuin.

BODEMDIERTJES VANGEN - APRIL T/M OKTOBER

Wat leeft er allemaal op en onder de grond en op de planten? De leerlingen mogen diertjes vangen en deze bekijken onder een vergrootglas.

HERFSTACTIVITEIT - OKTOBER/NOVEMBER

Bij deze activiteit besteden we o.a met een speurtocht aandacht aan paddenstoelen, de vallende bladeren en aan vruchten.

ALS SCHOOL GEÏNTERESSEERD?

Neem dan contact op met Imker Hung Nguyen dharmanectar2000@gmail.com  en natuurgids van het IVN Elly Herbschleb eherbie@ziggo.nl  of  bel naar 06-12896468

Natuurbelevingslessen

Het Akkertje
Op het Akkertje kunnen kinderen met de klas lessen volgen over het verzorgen van kleine (boerderij)dieren.

Contactpersoon: Hans Erik Kuiper | h.kuiper@middin.nl

De Natuurtuin
De Natuurtuin is een educatieve heemtuin in het Wilhelminapark. Kinderen leren over het leven van de bijen, over verschillende planten en bomen en kleine dieren.

Contactpersoon: Elly Herbschleb | eherbie@ziggo.nl

De schooltuinen
Twee keer per week komen kinderen na schooltijd bij elkaar om de tuintjes bij te houden. Ze planten en zaaien, wieden onkruid,  geven water, en oogsten de planten in de tuintjes.

Contactpersoon: schooltuinenrijswijk@caiway.net 

Afvalrace 2019-2020

In juni 2019 zullen drie basisscholen uit Rijswijk de strijd aangaan tegen zwerfafval, met als doel: de kinderen bewust laten worden van zwerfafval en het opruimen hiervan. Tijdens de afvalrace zal de kennis over zwerfafval in theorie en praktijk worden getest. Op de scholen zal een kick-off plaatsvinden. Tijdens de kick-off worden er verschillende spellen gespeeld. Na de kick-off krijgen de kinderen 4 weken de tijd om zoveel mogelijk afval in een vooraf bepaald geadopteerd gebied op te ruimen. Door de organisatie wordt bijgehouden hoe schoon het gebied van de school is. Aan het einde wordt er een prijs uitgereikt aan de klas die het meeste afval heeft opgeruimd. 

Geïnteresseerd?
Als school hier in schooljaar 2019-2020 aan meedoen? Geef je dan snel op door een mail te sturen naar Marc Boshoff via: m.boshoff@sportheroes.nl

Deskundigheidsbevordering

Hoe kan je het groene schoolplein integreren in het curriculum van de school? Of hoe kan je natuurlessen buiten geven in plaats van alleen maar in de klas?

Speciaal voor leerkrachten uit het basisonderwijs zijn er workshops op maat over deskundigheidsbevordering natuureducatie.

Contactpersoon: Bibi Rebel | b.rebel@haaglandenbeweegt.nl

 

© 2019
degroep.nl