Groen doet Goed!

Spelen in de natuur is leuk en gezond. Het is voor kinderen heel goed om vaker in het groen te zijn: ze bewegen meer, voelen zich prettiger en leren door te ontdekken. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vaak in het groen zijn, minder vaak ziek zijn en betere leerprestaties hebben.

Een natuurbeleving op jonge leeftijd heeft de rest van hun leven invloed op hun band met de natuur. Als we kinderen willen raken met natuur, dan moeten we ze raken waar zij zijn. ‘Plukjes’ groen in de stad, groot en klein, kunnen bijdragen aan nieuwsgierigheid naar de natuur.

Groen doet goed! is een initiatief van de provincie Zuid Holland en IVN. Het doel is om kinderen van 4-12 jaar samen met hun ouders/opvoeders vaker in het groen te laten verblijven. Alphen Beweegt biedt met een brede steun van lokale partners  het programma Alpha Rangers  om lekker buiten te spelen, te ontdekken en te ravotten.

Alpha Rangers

Kinderen kunnen Alpha Ranger worden; de jongste generatie Helden van de Natuur. Ze volgen de rollen van een molenaar, schipper, turfsteker, vogelaar, boswachter en veeboer.

Voor scholen is een leskist en een lesprogramma ontwikkeld op basis van de 50 dingenlijst. Alle kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen met hun klas op excursie of zelf de natuur ingaan met de leskist.

Ook in de vrije tijd is er een ruime keuze aan activiteiten in de natuur en kunnen ouders en kinderen op excursie.

Pampus

Het natuureiland Pampus in Nieuwe Sloot is dit jaar geopend. Vrijwilligers van het IVN, leerlingen van basisschool Prisma en het Scalacollege hebben geholpen met de aanleg van dit natuureiland.

Pampus is een speeleiland. Je kan er ontdekken, ravotten, met water spelen en leren over de natuur.

Let’s Go

Let’s G.O.! staat voor: Go Outside. Ga naar buiten. Maar ook voor Waag de sprong. Let’s G.O.! is een maatwerk programma waar verschillende beweegvormen samengevoegd worden tot een gezonde mix van: buiten bewegen, balans vinden, grenzen verleggen en het ontwikkelen van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Let’s G.O.! is ontstaan vanuit een samenwerking tussen Alphen Beweegt en het Jeugd en Gezinsteam (JGT) in Alphen aan den Rijn.

© 2019
degroep.nl